In een circulair kantoor bestaat afval niet meer en behouden grondstoffen ook na gebruik hun waarde. CircularOffice heeft als doel om de transitie naar de circulaire economie op kantoren te bevorderen, dit kan alleen in samenwerking. CircularOffice geeft invulling aan dit doel door kantoren afvalvrij te maken door slimme inkoop, het terugdringen van verspilling en hoogwaardig gebruik van grondstoffen.
Om deze circulaire stappen te zetten is het van groot belang dat de mensen in de organisaties overtuigd zijn van het nut van duurzame keuzes. Gedrag is van ongekend belang in de transitie naar een circulair kantoor. Daarom heeft CircularOffice in samenwerking met Dijksterhuis & van Baaren (D&B) en PHI Factory een gedragstoolkit ontwikkeld. Hiermee krijgen organisaties handvatten om duurzaam gedrag onder alle medewerkers te stimuleren.
“De meeste mensen willen verduurzamen” – PHI Factory en D&B hebben deze hypothese onderzocht met als uitkomst drie aantoonbare profielen: afwachtende realisten, intuïtieve volgers en actieve ambassadeurs. De gedragstoolkit geeft CircularOffice de handvatten om deze drie groepen medewerkers bij organisaties inzichtelijk te maken en vervolgens gerichte interventies in te zetten om die medewerkers te activeren om duurzaam gedrag te vertonen. De toolkit is opgebouwd uit een stappenplan, een groeimodel voor duurzaam gedrag in de werkomgeving en de beschrijving van maar liefst 24 interventies voor de volgende doelgedragingen:
- Informatie digitaal houden.
- Afval scheiden
- Vegetarische voedselkeuze
- Het hergebruiken van flesjes en bekers
- De keuze voor duurzaam en getransformeerd meubilair.
De toolkit is ontwikkeld om klanten (FM, CSR en inkoop) te activeren en beter inzicht te geven in drijfveren van eindgebruikers voor duurzaam gedrag en hier gerichte interventies op uit te voeren.
CircularOffice heeft ook samen met PHI Factory een online kennisevent georganiseerd als lancering van de toolkit voor organisaties die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van de kantooromgeving. Naast kennis delen was het een belangrijk doel om de deelnemers van de verschillende deelnemende organisaties met elkaar in contact te brengen om kennis en ervaringen te delen.